Mark Ruiter

Dordrecht, 06-53403737 · mark@torza.nl

Uw aanvulling binnen de onderneming

Ooit ben ik gestart als lasser en via procesoperator aan diverse snijmachines langs werkvoorbereiding tot aan leiding geven en management heb ik mij de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen.

Een voorkeur heb ik voor kleine en middelgrote ondernemingen en pak graag de uitdagingen aan om de onderneming verder te organiseren, stroomlijnen.
Ik heb geen geschiedenis bij uw bedrijf. De mensen, processen, productie, organisatie, beleid, visie, technieken, alles is nieuw. Daardoor kan ik dingen zien die anderen over het hoofd zien (bedrijfsblindheid). Kan ik buiten de kaders denken. En nieuwe oplossingen vinden voor oude problemen.
Dit kan op heel veel vlakken. Denk aan implementatie eigen klant specifiek door mij ontwikkeld ERP systeem: Torza. Of het (opnieuw) inrichten van een werkplaats, meedenken in processen, support werkvoorbereiding etc. Maar ook advisering investering snijmachines, als klankbord fungeren voor de ondernemer of medewerkers, sturen op motivatie van collega's, een frisse blik werpen op de gehele gang van zaken of van een specifieke afdeling en door middel van rapportage zaken naar voren brengen die niet worden gezien door bedrijfsblindheid. Ook inkoop is een uitdaging om te optimaliseren (Ik heb erg veel kennis van de markt) om zodoende de juiste leverancier bij het product te zoeken.

Passie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

In eerste instantie heb ik mijn kennis opgedaan als bankwerker / lasser. Na mijn actieve periode in de werkplaats ben ik aan de slag gegaan als werkvoorbereider / leidinggevende van de snijafdeling binnen PWS, daar kreeg ik de vrijheid om mezelf als ondernemer te gedragen en vele zaken naar mij toe te trekken. Eind 2011 gestart met eigen onderneming Thure Snijtechniek B.V. met c.a. 12 medewerkers.
Naast voeren van het management taken als verkoop, inkoop, tekenen, calculatie, werkvoorbereiding, planning, ISO etc.

Soort dienstverband is fulltime in loondienst / ZZP-er / Interim.

Werkervaringen

ZZP

Torza

Het schrijven vanuit scratch van op maat geschreven ERP systemen en webshops vooral gericht op productiebedrijven in de metaaltechniek. www.torza.nl

Mei 2011 - heden

Freelance ERP ontwikkelaar

Rotterdam Steelworks

Het ERP pakket Torza hier in 2011 uitgerold en precies op maat ontwikkeld naar wens van de klant.
Blijvend ondersteunen en uitbreiden.
Gebruikte modules:
- relatiebeheer
- dossiers met calculaties, offertes, orders, facturen, bestellingen, overstempelverklaringen etc.
- digitale planning snijmachines
- online plaatregistratie met attesten beheer, verwerken hardheidsmetingen, gesneden plaat koppelen aan dossier om direct traceringslijsten te kunnen maken
- magazijn digitaal beschikbaar voor tijdige bestellingen van slijtdelen
- ISO formulieren zoals werkplekinspecties, toolboxen etc.
- CE / EN 1090 geïmplementeerd zodat er zonder extra tijdsbesteding conform kan worden geleverd

Inmiddels ook actief betrokken bij de firma aangaande commercie, van nieuwsbrieven tot klantbezoeken. Ondersteuning in het gehele proces van de ondernemer zelf, maar ook bijvoorbeeld coaching van de werkplaatschef en vertrouwenspersoon voor alle werknemers.

Mei 2011 - heden

Freelance vertegenwoordiger

Wouters Cutting & Welding (BE)

Gezien mijn historie met de snijmachines van Microstep nu bij Wouters Cutting & Welding actief als freelance vertegenwoordiger voor Nederlandse markt.

September 2018 - heden

Adviseur bewerkingsafdeling

Paul Meijering Metalen

De firma als freelance ondersteunen met advies tijdens het opzetten van een nieuwe snijafdeling, van inrichting werkplaats en aanschaf gereedschappen tot begeleiden implementatie van het tekenpakket Lantek binnen het bestaande ERP systeem.

Juni 2018 - heden

Business developer

Metaal boutique

Geheel eigen webshop geschreven en gevuld met unieke artikelen welke grotendeel binnen Thure werden gemaakt. www.metaalboutique.nl

2017 - heden

Operational Manager (interim)

BLC de Kruijf

Gestart om de eigenaar van de firma Wim Bak † tijdelijk te ondersteunen bij zijn werkzaamheden tijdens wat eerst een burn-out zou zijn. Omdat het ziektebeeld van Wim steeds verder verslechterde veranderde mijn invulling in korte tijd van ondersteuning naar vervanging van Wim.

In deze periode ben ik druk geweest met het managen van alle lopende zaken, van calculatie tot facturatie. En daarnaast heb ik in deze periode de gehele administratieve achterstand weg kunnen werken.
De grootste uitdaging was voor mij in het feit dat Wim alles in zijn hoofd had zitten, zeker bij de aanvang van de werkzaamheden kwam dit naar voren. Na helemaal te zijn ingewerkt ben ik gestart om alles te documenteren zodat alle zaken zijn vastgelegd.
De organisatie ook kennis laten maken met de diverse trajecten welke het UWV biedt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te kunnen helpen.

Helaas is Wim in de zomer van 2019 overleden en ben ik daarna met de nabestaanden gaan meedenken over hoe we BLC, en daarmee ook de herinnering aan Wim levend kunnen houden. Per 1 januari 2020 is mijn plaats worden ingenomen door Martijn in 't Veen. Hij huurt al een aantal jaren een deel van het kantoor en werkplaats van BLC. Hij zal vanaf deze datum samen met Mike Bak operationeel sturing gaan geven aan de firma en kan er ook weer worden gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de firma.

In mijn laatste maand ben ik Martijn langzaam gaan inwerken en heb mijn taken stap voor stap over gedragen zodat hij met een vliegende start kan aanvangen met deze mooie uitdaging.

Oktober 2018 - december 2019

Eigen snijbedrijf

Thure Snijtechniek B.V.

Vanwege het faillissement van PWS gestart met eigen onderneming Thure Snijtechniek B.V. De machines gekocht vanuit de PWS holding en de materialen / goodwill via de curator uit de boedel gekocht. Dit als uitgangspunt genomen. Een zeer snel groeiende onderneming kunnen opbouwen.

Een omzet van 3.2M in 2017 met c.a. 12 medewerkers. Veel medewerkers vanuit de bijstand intern opgeleid hierdoor een kans gegeven op sociaal vlak vanuit een arbeidsperspectief.

Naast het management taken als verkoop, inkoop, tekenen, calculatie werkvoorbereiding, planning, ISO, EN 1090.

Tussen 2013 en 2016 volop geïnvesteerd, echter door de hoge maandelijkse financieringslasten bleef het liquiditeit technisch uitdagend en door een samenloop van omstandigheden (nieuwe laser welke pas na 18 maanden geheel operationeel was, 3 langdurig zieken, 2 grote orders gemist, klant die 80K niet betaald, investeerder die zijn toezegging niet nakomt) helaas zelf het faillissement van de onderneming aangevraagd.

Processen binnen de onderneming:
- Watersnijden
- Plasmasnijden
- Lasersnijden
- Zetwerk
- Verspaning
- Lassen

December 2011 - april 2018

Business developer

PWS groep in Bergambacht

Alle voorkomende werkzaamheden in werkvoorbereiding en communicatie met de klanten voor zowel het snijwerk als het constructiewerk.

Juli 2011 - december 2011

QC Manager

Anchor & Steel Cutting in Krimpen aan de IJssel

Bij deze jonge firma de juiste structuur in de organisatie gebracht en de ISO lijnen uitgezet en ingevuld.

Maart 2011 - juni 2011

Productieleider

PWS Industrieel Snijwerk in Bergambacht

Werkzaam bij PWS Industrieel Snijwerk in Bergambacht. Bij PWS komen werken als werkvoorbereider voor de snijafdeling die op dat moment bestond uit 2 watersnijmachines. De afdeling bestaande sinds 2001 was verre van rendabel. De maand april 2006 was de eerste maand die met winst werd afgesloten. Op dat moment had ik geen ervaring met snijden cq werkvoorbereiding maar door deze frisse blik en veel ruimte om mezelf te ontwikkelen binnen PWS wel veel veranderingen teweeg kunnen brengen. In 2007 is er een HD-plasma snijmachine aangeschaft en in 2008 een laser, welke in 2009 door een andere laser is vervangen, ook is er in 2008 een andere kantbank aangeschaft.

In 2006 liep PWS erg achter de feiten wat betreft werkvoorbereiding, er omslachtig werd deze uitgevoerd. Offertes e.d. werden geheel in Excel gemaakt zonder van alle mogelijkheden gebruik te maken.

Hier een eigen geschreven ERP systeem geïmplementeerd.

In korte tijd doorgegroeid tot productieleider, door het bovenstaande systeem eigenlijk geen administratieve handelingen meer waardoor het gehele proces door mij werd uitgevoerd van aanvraag tot factuur, inclusief technische support in de werkplaats.

Maart 2006 - februari 2011

Constructiebankwerker / lasser

Machinefabriek Barth B.V. in s-Gravendeel

Dit is een bedrijf dat zowel constructiewerk als machines op klantspecificatie bouwt. Alle mogelijke constructie en machinale werkzaamheden vinden plaats in de werkplaats, een enkele keer ook op locatie. Mijn werkzaamheden waren o.a. het maken van onderdelen en het samenstellen en lassen van kleine constructies. Ook hield ik mij regelmatig bezig met tekenwerk in AutoCAD.

Juni 2001 - feb 2006

Constructiebankwerker / lasser

Machinefabriek Burgers in s-Gravendeel

Dit was een bedrijf met 4 personeelsleden dat zowel constructiewerk als machines op klantspecificatie bouwt. Ook voerden zij bijna alle denkbare reparaties uit aan diverse machines. Ik hield mij bezig met alle mogelijke constructiewerkzaamheden en in mindere mate ook draai- en freeswerk. De meeste werkzaamheden vonden grotendeels plaats in de eigen werkplaats, een enkele keer ook op locatie.

Na onverwacht overlijden van de eigenaar heb ik grotendeels zijn werkzaamheden overgenomen. Mijn werkzaamheden bestonden toen naast mijn gewone werkzaamheden ook uit contact met klanten en leveranciers. Het uitwerken van offertes en orders. De administratie en financiën werden door iemand anders gedaan. In Juni 2001 id dit bedrijf overgenomen door Machinefabriek Barth B.V.

Mei 2000 - juni 2001

Constructiebankwerker / lasser

Volk-Tiekink B.V. in Zwijndrecht

Dit bedrijf bouwde machines voor diverse klanten. In dit bedrijf namen ik en een collega het constructie- en laswerk voor onze rekening. Buiten die werkzaamheden begeleide ik jongens die bij ons (vanuit de bedrijfsschool van Grootint) stage komen lopen in drukke periodes. Ook help ik (bij gebrek aan constructie- en laswerk) regelmatig met het afbouwen en reparatie van diverse machines.

Juli 1999 - mei 2000

Praktijkopleiding

Bedrijfsschool van Grootint (Heerema) in Zwijndrecht. I.s.m. Stichting Deltametaal

Tevens enkele weken stage gelopen bij de volgende bedrijven:
- Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht
- Sheet Metal Industries BV in Dordrecht
- Turbo Ned in Zwijndrecht
- Lasbedrijf Ni-Ho in Zwijndrecht
- Volk-Tiekink in Zwijndrecht

Medio 1997 - juni 1999

Diploma's & Certificaten

 • Cursus effectief leidinggeven (2007)
 • Veilig Hijsen (2006)
 • Veilig rijden met de vorkheftruck en reachtruck (2006)
 • Avond MTS, werktuigbouwkunde, daVinci College in Dordrecht (2001 - 2005)
 • Praktijkcertificaat, Constructies en apparaten combi, niveau 3, Machinefabr. en Apparatenbouw Burgers / SOM (1999 - 2001)
 • Diploma, Constructie- en Apparatenbouwer, niveau 3, Albeda College in Rotterdam / SOM in Barendrecht (1999- 2001)
 • NIL Diploma, Booglassen met beklede elektrode, niveau 2, Grootint (Heerema) in Zwijndrecht (1999)
 • NIL Diploma, Booglassen met beklede elektrode, niveau 1, Grootint (Heerema) in Zwijndrecht (1998)
 • Det Norske Veritas, Certificaat van Vakbekwaamheid (1998)
 • Verklaring, Opleiding WEB II bij Grootint (Heerema) in Zwijndrecht (1997 - 1998)
 • Diploma, Constructiebankwerker / Lasser, niveau 2, Albeda College in Rotterdam / SOM in Barendrecht (1997 - 1999)
 • Diploma, Voorbereidend Beroepsonderwijs, C niveau, Insula College, locatie CSD in Dordrecht (1996 - 1997)
 • Getuigschrift, Industrie in je omgeving, SOM Rijndelta (1996)
 • Diploma, Voorbereidend Beroepsonderwijs, B niveau, Insula College, locatie CSD in Dordrecht (1992 - 1996)

Eigenschappen

 • Nederlands goed in woord en schrift
 • Engels goed in woord en redelijk in schrift
 • Kennis: Outlook, Word, Excel, php/html, MySQL, AutoCAD, Lantek.
 • Ik leer mijzelf makkelijk procedures / machines / software aan.
 • Ondernemend, empatisch, grote motivtie

Interesses

In mijn spaarzame tijd breng ik graag tijd door met vrouw en kinderen. Daarnaast vind ik het leuk om websites, webshops, ERP systemen etc te bouwen.

Als hobby fiets ik graag en probeer ik F1 en andere autosporten te volgen.

Quotes

Niet ergeren maar verbazen.

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.

Sometimes you just have to lick the stamp and send it.